The small port of Kioni, hosting many sailing boats and yachts during summer

Θέα από το Likoudis Villas
Διακοπές στο Κιόνι, Ιθάκης

Το Κιόνι είναι ένας από τους πιό γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς στην Ελλάδα, παραμένωντας αυστηρά δεμένο με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και τη μοναδική του φυσιογνωμία, προσφέροντας παράλληλα όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη ... (περισσότερα)ΙΘΑΚΗ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το νησί της Ιθάκης
Η Ιθάκη είναι γνωστή παγκοσμίως ως η γενέτειρα του Ομηρικού ήρωα, Οδυσσέα. Για χρόνια ο Οδυσσέας περιπλανιόταν συναντώντας εξωτικούς τόπους, αντιμετωπίζοντας πειρασμούς και κινδύνους μα η Ιθάκη είχε σκλαβώσει την καρδιά του και το όνειρο της επιστροφής δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Η γοητεία του νησιού, μοιάζει να παρέμεινε άθικτη από τον χρόνο , αφού όποιος έρθει στην Ιθάκη είναι δύσκολο να ξεχάσει αυτό το μικρό, καταπράσινο νησί με το ιδιαίτερο τοπίο.

Η Ιθάκη είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του Ιονίου τόσο σε πληθυσμό όσο και σε έκταση.

Η Ιθάκη χωρίζεται από την Κεφαλονιά από ένα στενό πορθμό 2-4 χιλιομέτρων και έχει πλούσια βλάστηση όπου κυριαρχούν τα ελαιόδεντρα, τα κυπαρίσσια, τα πουρνάρια, οι κουτσουπιές οι μυρτιές, οι αγραπιδιές, σε ένα πανέμορφο συνδυασμό άγριας και ήμερης φύσης. Το ανάγλυφο στο δυτικό τμήμα του νησιού είναι ορεινό και τραχύ ενώ στο ανατολικό, ηπιότερο.

Πρωτεύουσα  της Ιθάκης, είναι το Βαθύ. Το Βαθύ είναι  αμφιθεατρικά κτισμένο και απλώνεται περιμετρικά γύρω από τον  καταπράσινο κόλπο που αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού (λιμάνι του Φόρκυνος κατά τον Όμηρο). Διώροφα  σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, βαμμένα  με γήινα χρώματα, επιβλητικά αρχοντικά και απομεινάρια Ενετικών κάστρων, πέτρινα καλντερίμια και εντυπωσιακά καμπαναριά, στην στεριά, και καταμεσής του κόλπου  το νησάκι Λαζαρέτο, και λίγο πιο έξω το Σκαλτσουμπονήσι (μαρμαρωμένο καράβι του Οδυσσέα).

Πολιτισμός
Γνωρίστε την Ιστορία της Ιθάκης μέσα από τα σημαντικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Βαθύ και στο Σταυρό. ανακαλύψτε τη πλούσια παράδοση του νησιού, στο Λαογραφικό Μουσείο Βαθύ• επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους στον Άγιο Θανάση στο Σταυρό, στο Κάστρο των Αλλαλκομενών στον Αετό, κ.λ.π. και ανακαλύψτε τις βαθιές ιστορικές ρίζες της Ιθάκης.

Θρησκεία
Στην Ιθάκη υπάρχει έντονος ο θρησκευτικός χαρακτήρας, αφού όλα τα χωριά έχουν πολλές όμορφες παλιές εκκλησίες με μοναδικά καμπαναριά ,με κορυφαία την εκκλησία της Ανωγής με το Βενετσιάνικο καμπαναριό. Την Παναγία των Καθαρών (πολιούχος του νησιού) που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του όρους Νύριτος. Επίσηςστον Αγ. Νικόλα στο Βαθύ φυλάσσετε αγιογραφία του ΕL GRECO. Όμως στη Ιθάκη υπάρχουν και πολλά ξωκλήσια διάσπαρτα στα βουνά, πάνω σε βραχονησίδες, ή πάνω στο κύμα όπου τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν γάμοι ή και βαπτίσεις όπως παλιά.

Παραλίες
Οι παραλίες της Ιθάκης είναι μικρές και έχουν κυρίως, λεία, άσπρα βότσαλα , εντυπωσιάζουν με την καθαρότητα των ακτών αλλά και την αστείρευτη ομορφιά τους αφού στις περισσότερες από αυτές τα δένδρα, αγγίζουν την θάλασσα. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο κάποιες όμως, είναι κρυμμένες επιμελώς και προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης ή από μονοπάτια. Στο Κιόνι  στις Φρίκιες, στο Βαθύ και στην Πόλη (Σταυρός) ενοικιάζονται βάρκες για την εξερεύνησή τους.

Σπουδαιότερες  παραλίες της Νοτίου Ιθάκης είναι Γιδάκι, Σαρακίνικο, Φιλιατρά, Άσπρος Γιαλός,
Φαγητό
Στην Ιθάκη εκτός από την πλούσια επτανησιακή κουζίνα, θα απολαύσετε τα τοπικά φαγητά μαγειρεμένα στην Τσερέπα, Φρέσκο Ψάρι, πεντανόστιμο αγριοκάτσικο,  Σαβόρο (ψάρι μαριναρισμένο στο ξύδι με μαύρη σταφίδα και δενδρολίβανο) θα γευθείτε Θιακό κρασί, και βέβαια Ροβανί (τοπικό γλυκό από αλεσμένο ρύζι και μέλι).

Ψάρεμα
Στους καλούς Ψαρότοπους της Ιθάκης είναι πολύ εύκολο να φθάσει κανείς, ακόμα και από τις πιο προσβάσιμες παραλίες. Ροφοί, στείρες, συναγρίδες, σαργοί μαγιάτικα και πολλά ακόμα είδη ζουν στο βυθό γύρω από την Ιθάκη.
Καταδύσεις
Η κατάδυση γύρω από την Ιθάκη είναι μια μοναδική εμπειρία γεμάτη από συναίσθημα αγαλλίασης αφού η εναλλαγή των υποβρυχίων τοπίων είναι εκπληκτική και ποικιλόμορφη λόγω των πολλών όρμων, ακρωτηρίων και των βραχωδών συμπλεγμάτων.

Περίπατοι στα μονοπάτια
Στα μονοπάτια της Ιθάκης, εκεί που κάποτε πέρασε ο Οδυσσέας με την Πηνελόπη, οι μνήμες του παρελθόντος είναι ακόμη ζωντανές και χαρίζουν στο επισκέπτη τοπία απίστευτης ομορφιάς, χρώματα, ήχους και αξέχαστες μυρωδιές.

Σπουδαιότερα μονοπάτια στο ΚΙΟΝΙ
 • ΚΙΟΝΙ- ΒΙΓΛΑ-ΑΝΩΓΗ
 • ΚΙΟΝΙ-ΤΡΕΙΣ ΜΥΛΟΙ
 • ΚΙΟΝΙ(ΡΑΧΗ) – ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Σπουδαιότερα μονοπάτια την Ιθάκη
 • ΚΑΛΑΜΟΣ- ΕΞΩΓΗ
 • ΚΑΛΑΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΟΛΙ
 • ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑΣ(ΓΕΦΥΡΙ) – ΕΞΩΓΗ
 • ΦΡΙΚΙΕΣ-ΠΙΣΩ ΚΟΥΡΒΟΥΛΙΑ
 • ΦΡΙΚΙΕΣ-ΜΑΡΜΑΚΑΣ
 • ΑΝΩΓΗ-ΚΑΘΑΡΑ
 • ΒΑΘΥ-ΠΙΣΩ ΑΕΤΟΣ(ΚΑΣΤΡΟ ΟΔΥΣΣΕΑ)
 • ΜΑΡΑΘΙΑΣ-ΣΠΗΛΙΑ ΕΥΜΑΙΟΥ
 • ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ-ΠΙΣΩ ΑΕΤΟΣ-ΣΠΗΛΑΙΟ ΝΥΜΦΩΝ (3.685 μ.)
 • ΒΑΘΥ-ΓΙΔΑΚΙ (6.100 μ.)
 • ΠΕΡΑΧΩΡΙ-ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ (4.100 μ.)
Εκδηλώσεις
Τα βράδια του καλοκαιριού στην Ιθάκη διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και παραστάσεις και βέβαια ….. τα τοπικά πανηγύρια. Κάθε χωριό και το πανηγύρι του, με άφθονο Θιακό κρασί, παραδοσιακούς χορούς και κέφι μέχρι το πρωί.